Geçmişten günümüze insanların ihtiyaçlarına yönelik birçok iş kolu oluşmuştur. İnşaat sektörü de bunların başında gelmektedir. Konut, iş merkezi, fabrika, hastaneler, toplu yaşam alanları bunlara örnektir. İnşaat sektörü de kendi içinde dallara ayrılmaktadır. Proje oluşturulurken mimar ve mühendisler tarafından arazi şekli ve kurumlar tarafından belirlenen katsayılar ile taslak oluşturulmaktadır. Bu projeler meslek odaları ve belediyeler tarafından incelenerek ruhsat aşamasından sonra yapım aşamasına hazır hale getirilmektedir. Prosedürler tamamlandıktan sonra yapı denetim firmaları, şantiye şefi tarafından konut yapımı başlamaktadır.

Proje aşamaları kadar proje yönetimi ve inşaat aşamaları da çok önemlidir. Şantiyede yüksek disiplin ve şantiye şefi tarafından titizlikle hazırlanmış bir iş planı olması gerekmektedir. Yapılacak olan işler doğru sıra ve doğru malzeme kullanılarak yapılmalıdır. Şantiye şefi ve proje yönetiminde görev alan mühendis ve mimarların projeye hâkimiyeti çok önemli bir rol oynamaktadır. Projedeki en ufak bir ihmal tüm işleri zorlaştırabilir.

Şantiyede yapılan imalatları yapı denetim firmaları da denetlemektedir. Dökülen betonlardan ve donatılardan numune alıp beton projede kullanılan parametrelerle karşılaştırmaktadırlar. Proje yönetim sistemi, birbirine bağlı ve aynı anda ilerlemesi gereken işlerin yönetilmesi ve koordine edilmesinde önemli bir sistemdir ve yalnızca inşaat sektörüne bağlı değildir. Karmaşık ve birbirine bağlı projeler, izlenen ve kontrol edilen görevlere ve alt görevlere dönüşmektedir. Proje yönetimi; İnsan kaynakları yönetimi, kalite yönetimi, kapsam yönetimi, iletişim yönetimi, maliyet yönetimi, tedarik ve sözleşme yönetimi, zaman yönetimi, risk yönetimi alanlarının tümünü kapsamaktadır.

İnşaat sürecinde kriz yönetimini sağlamak da çok önemlidir. Her zaman beklenmedik bir aksilik ve sorunla karşılaşılmaktadır. Ekip çalışmasının benimsenmesi, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Şantiyede ustalar tarafından teslim edilen işler detaylı bir şekilde incelenmeden diğer aşamaya geçilmemelidir. Örneğin siz bir şantiye şefisiniz, kaba inşaatı bitirdiniz ve tuğla için usta ile anlaştınız. Tuğla işçiliği bittikten sonra sıva ekibi geldi ve sıva işine başladılar. İş bitiminde kontrol ettiğinizde duvarın su terazisine gelmediğini gördünüz. Bu durumda hangi ekibin işini yanlış yaptığını anlamanız zorlaşacak, duvarı düzeltmeniz de iş teslim süresini aksatacaktır. En önemlisi de zorunlu olmayan maliyet ile yüklenici ve mal sahibini zarara sokacaktır.

Kullanılan malzeme kalitesi, malzemenin maliyeti detaylı bir şekilde incelenmelidir. Fiyat performans dengesini kurmak yapmış olduğunuz işin kalitesini yükseltmektedir. Bu ve bunun gibi birçok örnek şantiye ortamında yaşanmaktadır. Bu sebeple proje yönetimi, şantiye şefinin projeye hâkimiyeti, malzeme ile ilgili uyguladığı satın alma tecrübesi ve titizliği, ustalarla olan iletişimi, yapı denetim firmalarının yönetmelik dışına çıkmaması çok önemlidir.

Kategoriler